Oefeningen

iDevice-pictogram Oefening 1

Duid de functionele groepen aan bij alle verbindingen en benoem de functionele groep en stofklasse. Let op of er meerdere zijn!!!!

 

1) Als boter ranzig wordt, bevat ze boterzuur:

2) Olijfolie is rijk aan onverzadigde vetzuren, bv. linoleenzuur:

3) Melkzuur komt niet alleen voor in zure melk, maar ook in yoghurt. Als je na het sporten stijf bent, komt dat omdat je spieren vol melkzuur zitten.

4) Isopentenylacetaat

5) Aan de meeste huidverzorgende crèmes is glycerol toegevoegd. Dat is een kleurloze, stroperige vloeistof, die goed oplosbaar is in water. Glycerol voorkomt dat de crème te vlug uitdroogt.

6) Om nagellak te verwijderen, maak je gebruik van een oplossing op basis van aceton.

7) De grondstof voor de bereiding van een zeep is een triglyceride van bv. glycerol en palmitinezuur.

8) De belangrijkste functie van tandpasta is het verwijderen van voedselresten en tandplak. Vandaar dat polijstmiddelen, samen met bevochtigers, de hoofdbestanddelen zijn van elke tandpasta. Meestal wordt ook een smaakstof toegevoegd. Dikwijls gaat het om menthol.


9) Een goede wasbeurt is noodzakelijk voor een gezonde hygiëne. Daarnaast gebruiken heel wat mensen deodorant. Die bevat onder andere een bacteriedodende stof zoals triclosan.

10) UV-stralen van de zon zijn schadelijk voor de huid. Vooral de UV-B-stralen doen de huid verbranden en ze zijn kankerverwekkend. Om ons te beschermen kunnen we zonnecrème aanbrengen. De stof in deze crèmes die de UV-B stralen tegenhoudt, is para-aminobenzoëzuur.

11) Barbecue is heerlijk. Toch moet je voorzichtig zijn bij het bakken. Te zwart gebakken vlees is immers kankerverwekkend door de aanwezigheid van bepaalde polyaromatische koolwaterstoffen (PAK's). Coroneen is daar een voorbeeld van.

12) Chlorofyl

 

 

 

iDevice-pictogram Oefening 2

Vul het juiste reactiemechanisme in:

iDevice-pictogram Oefening 3
Vul in:
Isomerie is het verschijnsel waarbij moleculen eenzelfde hebben, dus dezelfde maar een verschillende . Ze hebben dus ook verschillende .
  

iDevice-pictogram Oefening 4
Maak zelf een schematisch overzicht van alle soorten isomerie.
iDevice-pictogram Oefening 5
Hoe kan je  een asymetrisch of chiraal koolstofatoom in een koolstofverbinding herkennen?
iDevice-pictogram Oefening 6

Wat is gepolariseerd licht?

Welke eigenschappen vertonen stoffen met moleculen die één of meer asymetrische koolstofatomen bevatten (optisch actieve stoffen) ten opzichte van gepolariseerd licht?

iDevice-pictogram Informatieopdracht (pagina 60)
HUISTAAK: Los de informatieopdracht op pagina 60 in het handboek Natuurwetenschappen GO! op  door gebruik te maken van het internet.