Smaakmaker

iDevice-pictogram Inleiding
In dit hoofdstuk bespreken we organische stoffen en hun reacties. Organische stoffen komen we overal in onze leefwereld tegen. We staan er echter niet altijd bij stil. Nochtans zou een wereld zonder organische verbindingen en hun afgeleide producten er helemaal anders uitzien. In het onderstaande filmpje vind je een overzicht van allerlei organische verbindingen. Probeer zelf eens stil te staan bij het begrip organische verbindingen: wat zijn ze, wat kenmerkt hen, en vooral waar vinden we ze terug in het dagelijkse leven. Veel kijk- en denkplezier.
 
 
 

iDevice-pictogram Reflectie
Als je dit inleidend filmpje bekeken hebt, wat stel je je dan voor bij organische verbindingen?
iDevice-pictogram Uitbreiding: geschiedenis van de organische chemie

Wie geïnteresseerd is in de belangrijke figuren uit de organische chemie, kan terecht op onderstaande links:

F.Wohler: F. Wöhler was een Duits scheikundige. Hij bereikte grote bekendheid dankzij zijn synthese van ureum, maar hij was ook de eerste die verscheidene elementen isoleerde.

L. Baekeland: Leo Baekeland was een Amerikaanse chemicus van Belgische origine die onder andere het Velox-fotopapier en het bakeliet uitvond. Bakeliet was een goedkope, veelzijdige stof, en is in feite de eerste synthetische polymeer ooit gemaakt.

Thomas Midley Junior: Deze man werd recentelijk bekroond tot "slechtse uitvinder" ooit. Hij ondekte de CFK's, die vroeger werden toegepast als drijfgas in spuitbussen. Deze CFK's zijn echter gedeeltelijk verantwoordelijk voor het gat in de ozonlaag. Daarnaast kwam hij ook tot de bevinding dat het toevoegen van een loodverbinding aan brandstof de motor minder doet "kloppen". Vrijstelling van loodverbindingen in het leefmilieu is echter zeer giftig voor mens en dier.